2010. november 11., csütörtök

A Kagrra szünetelteti tevékenységét

Kedves mindenki. Eljött a nap, amit soha nem vártam, és ami egyben kisebbfajta halálomat jelenti. A JAME híradása szerint a Kagrra együttes, mely az első számú jrock kedvencem, bejelentette, hogy beszünteti tevékenységét.

A Kagrra 1998-ban alakult, gyakorlatilag 2000-től adott ki zenei anyagokat, s nemrég ünnepelték meglehetősen nagy hírveréssel a tízéves évfordulójukat. Tevékenységük apróbb hullámvölgyek mellett meglehetősen stabil színvonalú volt más zenekarokhoz képest pályafutásuk során, nem nehezítették karrierjüket tagcserék, botrányok vagy kritikán aluli hangzóanyagok.
Az utóbbi időben meglehetősen aggodalommal figyeltem őket. Az aggasztó jel első körben a népszerű Kagrra no Su sorozat beszüntetése, valamint tempójuk általános lelassulása volt. Korábban mindig is jellemző volt rájuk, hogy magas fordulatszámon pörögnek, rengeteg koncert, hanganyag, fanclub-találkozó, fotózás, rádió-, és tévészereplések követték egymást, sokszor már el is gondolkodtam rajta, hogyan lehet ezt hosszú távon bírni. A második momentum az volt, hogy bár fanatikus Kagrra rajongó vagyok, meg kell mondanom, az utolsó két kiadott singlet - egy-két erős pillanatot leszámítva - közepesnek kellene titulálnom. Tudom, nem lehet mindig Shu szintű albumokat lehozni, de az aktivitások csökkenése mellett ez már nem volt valami biztató számomra.
A harmadik momentum Isshi váratlan megbetegedése és a koncertek lemondása volt. Bár hivatalos kommentek ma sem érkeztek, a blogjában - már amikor vezette - nagyjából nyomon lehetett követni az eseményeket. Egyik utolsó posztja arról szólt, hogy felülvizsgálatra kell mennie, ahol majd az orvos eldönti, folytathatja-e tovább, s ezután már semmilyen jeladás nem érkezett. Sajnos, arra kell következtetnem ebből - de ne legyen igazam - hogy egyelőre Isshi nem jött rendbe, mely miatt nem állhat színpadra rövidebb, vagy hosszabb ideig. Aki jól ismeri őket, tudja, hogy Isshi annyira a banda középpontjában trónol, és olyan szinten domináns egyéniség - ezzel nem azt akarom mondani, hogy a többiek nem érnek semmit, mert mind igen kitűnő zenészek a maguk módján - hogy valószínűleg ők maguk sem tudják elképzelni, hogy mással folytassák a zenélést. Ezért tehát inkább szünetet tartanak, avagy feloszlanak, ki tudja.

Aki szereti/szerette a Kagrrát, és sokkolni akarja magát, a postot elolvashatja itt:
JAME:

Elnézését kérem mindenkinek, hogy ez a bejegyzés kissé személyesre sikeredett. A post a saját blogomon megjelent írásnak átszerkesztett változata. Ezt a blogot mindemellett mindaddig folytatni fogom, míg ki nem fogyok az anyagokból, illetve amíg érkezik híradás az együttes sorsáról. Ha már ez sem lesz, legnagyobb bánatomra kiteszem az 'Itt a vége' táblát. A Kagrra az életem egyik központi részét foglalta el, s hiányát nem fogom tudni kellőképpen érzékeltetni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése